dimecres, 25 de setembre del 2013

Materials per preparar la vostra estada a l'Alt Empordà


 
Per aprofitar al màxim els dies que passareu a l'Alt Empordà i perquè la participació de l'alumnat sigui fruit de la recerca i la motivació, és convenient que treballeu els temes prèviament a les aules, en la temporització que creieu més adient.

Comencem a enllaçar-vos directament a la pàgina de materials del nostre web. 



Descobrint Empúries amb gps
Aquesta activitat comporta la recerca per part de l'alumnat al sistema dunar i al jaciment d'Empúries. Per conèixer el seu funcionament us recomanem que us llegiu la guia didàctica.

 Sistema Dunar
El coneixement del Sistema dunar d'Empúries servirà també per fer les pràctiques amb gps.  Per començar a motivar l'alumnat recomanem descarregar-vos la presentació per veure i comentar amb l'alumnat. 
En la Guia didàctica per als mestres podreu veure els punts que l'alumnat haurà de buscar amb els textos que els hi proposem, a partir dels quals i amb l'observació directa hauran de respondre les preguntes. També hi trobareu les qüestions que caldrà comentar i respondre durant la posada en comú. Veureu que aquesta guia didàctica està elaborada per al primer cicle d'ESO, sobretot per al primer curs. Estem preparant la del cicle superior de primària; us demanem que, mentre no estigui acabada, utilitzeu aquesta, en el benentès que el que canviarà seran els aspectes curriculars i de competències i en cap cas hi haurà canvis en els punts estudiats ni en els textos proposats.
També us podeu descarregar un glossari de termes que apareixen en els textos i que estan relacionats amb la botànica, el mar, els rius, la sorra, les dunes i el paisatge. Pensem que és molt recomanable que els treballeu a l'aula abans de venir per tal que l'alumnat ja en conegui el significat quan se'ls trobi durant el recorregut.

Empúries
Per tal d' aproximar-nos al quefer quotidià dels grecs i romans d'Empúries fa dos mil anys, vam escriure un conte, Màrius d'Empúries, que relata la vida a la ciutat romanitzada del segle I, des de la visió d'un noi d'ascendència grega,
És molt important que els nois i noies de l'Escola Mowgli coneguin la història d'en Màrius i els noms dels llocs que solia freqüentar, que seran els què visitarem en el nostre recorregut per les ruïnes d'Empúries.
Us recomanem descarregar-vos, a més del conte Màrius d'Empúries, la Guia de Continguts
per als i les mestres. 

Si teniu algun alumnat amb dificultats de comprensió també us pot ser útil la presentació resumida del conte.
Els espais descrits són els que es treballen durant l'activitat. En grups de 3 a 5, segons el nombre total d'alumnes que vinguin, hauran de localitzar amb el gps 2 espais a la neàpolis i dos més a la ciutat romana -diferents per a cada grup- i, amb l'ajud dels textos del quadern de camp i dels plafons explicatius del jaciment caldrà que responguin unes preguntes. A la tarda, caldrà que facin una posada en comú per tal d'explicar cada membre de cada grup a la resta de companyes i companys el que han descobert al matí.
En Màrius es va fent gran i, si voleu saber com era la seva vida quan tenia la mateixa edat que vosaltres, heu de llegir el conte de Màrius i Gal·la.



Aiguamolls
Convé veure i comentar la Presentació a l'aula, i servir-vos de la Guia de Continguts corresponent.

També oferim un joc d'apadrinament d'espècies dels Aiguamolls per motivar i aprofundir en el coneixement d'animals i plantes que pot ser del vostre interès. Si és el cas només cal avisar-nos i us l'enllaçarem.



Cap de Creus

Si no hi ha res de nou farem el mateix itinerari que vau conèixer en la vostra darrera estada (Far, cala Culip sud, Sa Camisa, es Camallerís, sa Cova de s'Infern)  ja que sembla (pel que reflecteix el bloc de fa dos anys) que va ser satisfactori.
 Així doncs, us adrecem a la presentació específica del recorregut per la península, que us podeu descarregar del nostre web: Cap de Creus-Península , així com la corresponent Guia Didàctica.




Per qualsevol dubte que us pugui sorgir, ja sabeu on ens podeu trobar.

Animeu-vos i feu-nos comentaris al bloc!
Gerard - CdA Empúries


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada